وبلاگ
مقایسه هزینه اجرای رنگهای سلولزی و روغن گیاهی مخصوص چوب
اگر شما از علاقهمندان به رنگ کاری چوب و فعال در عرصه صنایع چوب باشید، مطمئناً با رنگ چوب بهنوعی آشنا هستید. همانطور که میدانید با توجه به پیشرفت فنّاوری و پا به عرصه گذاشتن نسل جدیدی از رنگهای مخصوص چوب قدرت انتخاب شما کمی بیشتر شده است. مثل همیشه با ورود نسل جدید امکانات، سؤالات بسیار زیادی در ذهن استفادهکنندگان نقش میبندد.
بهعنوان مثال چند سالی است که شرکتهای تولید کننده روغن گیاهی مخصوص چوب وارد بازار ایران شدهاند و چالشهای جدیدی را برای شرکتهای تولید کننده رنگهای شیمیایی و سلولزی ایجاد کردند. با معرفی این رنگها برخی علاقهمندان از داشتن این چنین محصولاتی خوشحال و شگفت زده شدند؛ اما هستند دوستانی که همچنان برای استفاده از این محصولات رغبتی نشان نمیدهند و در برخی موارد به خاطر هزینه اولیه بالاتر روغن گیاهی چوب به نسبت رنگهای سلولزی و روغنی سعی در نفی و تخریب این نوع از رنگها میکند.
هزینهی سربار رنگ چوب چیست؟
یکی از اجزاء اصلی تشکیل دهنده بهای تمام شده، هزینه سربار هست.
سربار در واقع هزینههایی میباشند که مستقیماً در ساخت کالا و تولید محصول دخالت ندارند و بهراحتی نمیتوان تحمل این هزینهها را به تولید کالا یا محصولی خاص یا سفارشی، مرتبط دانست.
باید توجه داشته باشید هزینههای مستقیمی را نیز که میتوان آنها را مستقیماً شناسایی کرد ولی ارتباط دادن آنها به کالایی مشخص یا به سفارشی خاص منطقی و مقرون بهصرفه نباشد را نیز گاهی بهعنوان (سربار ساخت) طبقه بندی میکنند. برای نمونه از هزینهها میتوان به نخ در دوخت لباس و یا چسب و میخ در نجاری و یا اسانس در صنایع مواد غذایی اشارهای داشت هرچند این هزینهها در ساخت و تولید محصول نقش دارند ولی مصرف آنها بسیار کم و ناچیز است. بنابراین مصرف آنها بهعنوان سربار شناسایی میگردد.
با توجه به شناختی که از هزینه سربار پیدا کردهاید ابتدا هزینههای مربوط به اجرای رنگ سلولزی با محوریت رنگ پایانی نیم پلی استر محاسبه کنیم و در مرحله بعد هزینههای مربوط به اجرای روغن گیاهی مخصوص چوب را مورد بررسی قرار میدهیم.
محاسبه هزینه اجرای رنگ سلولزی بر روی چوب در یک متر مربع
پرداخت اولیه چوب
سنباده + زمان سنباده کاری دست اول (در هر دو محصول مشترک است)
آستر کاری دست اول
مواد آستر +زمان اجرا + زمان جهت خشک شدن آستر اولیه (بین ۱ تا ۴ ساعت): در صورت نیاز برای تغییر رنگ باید از آستر شاپان یا جوهر استفاده کرد.
سیلر کاری در اول
مواد سیلر + زمان اجرا + زمان جهت خشک شدن سیلر (بین ۳ تا ۶) ساعت: به ازای هر متر مربع به حدود ۶۰۰ سیسی محلول سیلر و تینر احتیاج است.
سنباده کاری دست دوم
ورق سنباده + زمان سنباده کاری بعد از سیلر (این سنباده کاری شامل خاکگیری و جابجایی محصول هم میشود که در مجموع به زمان اجرای کار افزوده میشود.)
سیلر کاری دست دوم
مواد سیلر + زمان اجرا + زمان برای خشک شدن سیلر (بین ۳ تا ۶ ساعت): به ازای هر متر مربع حدود ۴۰۰ سیسی محلول سیلر و تینر احتیاج است.
سنباده کاری دست سوم
ورق سنباده + زمان سنباده کاری (این سنباده کاری شامل خاکگیری و جابجایی محصول هم میشود که در مجموع به زمان اجرای کار افزوده میشود.)
رنگ پایانی
مواد نیم پلی استر + زمان اجرا + زمان خشک شدن (بین ۴ تا ۱۲ ساعت)
هزینهی اجرا رنگ سلولوزی در هر یک متر مربع بر اساس محاسبات ما بدون هزینه کارگری حدود ۴۰.۰۰۰ تا ۵۰.۰۰۰ تومان (اسفند ۹۸)
هزینهی اجرا رنگ سلولوزی در هر یک متر مربع بر اساس محاسبات ما با هزینه کارگری و سربار حداقل ۶۰.۰۰۰ تومان و تا ۷۰.۰۰۰ تومان (اسفند ۹۸)
لازم به توضیح اگر جمله معروف ((وقت طلاست)) را مد نظر قرار دهیم، جمع هزینه سربار استفاده از رنگهای سلولوزی بهمراتب بیشتر از اعدادی است که در این مقاله ارائه شده است. یعنی در واقع استاد کار نقاش فقط هزینه ی کارگری اجرای رنگ بر روی چوب را دریافت می کند.
ضمناً بهتر است هزینههای مربوط به خطرات ناشی از استفاده رنگهای شیمیایی را هم در دراز مدت باید در نظر داشته باشید. شما نمی توانید برای سرطان پوست یا سرطان ریه و سرطان خون مبلغی مشخص کنید.
محاسبه هزینه اجرای روغن گیاهی بر روی چوب در یک متر مربع
پرداخت اولیه
ورق سنباده + زمان سنباده کاری دست اول
که در هر دو محصول مشترک است.
اجرای رنگ پایانی
مواد روغن + زمان اجرا (حدود ۱۰ دقیقه) + زمان خشک شدن (بلافاصله بعد از اجرا)
مجموع زمان از ابتدا تا انتهای کار: حدود هزینهی اجرای روغن گیاهی در هر یک متر مربع بر اساس محاسبات ما با هزینه اجرا حداکثر حدود ۴۵۰۰۰ تومان
با توجه به توضیحاتی که در بالا اشاره شد مطمئناً دیگر به این نتیجه رسیدهاید که هزینه اجرای روغن گیاهی مخصوص چوب از آن چیزی که به نظر میرسد بسیار پایینتر است. به عبارتی ما فقط بابت هزینه اولیهای که بابت روغن پرداخت میکنیم حساس شده ایم؛ اما به هزینههای جانبی و خطراتی که در زمان اجرای رنگهای سلولزی وجود دارد توجه کمتری میکنیم. اما با موشکافی و دقت بیشتر نسبت به فعالیتهای خود میتوانیم پاسخ دقیقی به این پرسش که کدام یک از رنگهای مورد استفاده در صنایع چوب مناسبتر است؟ میرسیم.